شهر در سیر تاریخی به قلم سعید خواجه

شهر در سير تاريخي قسمت اول به قلم سعيد خواجه – كارشناس ارشد جغرافيا و برنامه ريزي شهري – مدرس دانشگاه

ايجاد شهرهاي بزرگ در بين النهرين پس از نيمه هزاره سوم قبل از ميلاد پيشرفت بزرگي در زمينه تمدن بوده است اين مركز شهر نشين به عنوان سر چشمه هاي ترقي ، جانشين جوامع كوچك كشاورزي شدند آنها از هر دو لحاظ وسعت و جهت بزرگ بودند و حكومت پيچيده اي داشتند ؛ قوانين مدون ، تفكيك مسئوليت ، بازرگاني فعال با جوامع ديگر از جمله مشخصات آنها بود . چنين روابطي هم منبع ثروت اقتصادي بود هم تحرك فرهنگی و فعاليتهاي معنوي تازه  كمالات هنري از آن تكامل مي يافت و بر ايران منتقل مي شد .

قبل از ورود به بحث ايجاد شهرهاي تكامل يافته ، اين مطلب حائز اهميت است كه نقطه عطف شكل گيري جوامع انساني بر مي گردد به دوران نو سنگي دوران انسانهاي نخستين كه براي دستيابي به يك شيوه و الگوي مناسب زيستي پس از دوران دامداري يگجا نشيني را پيشه نموده در آغاز دستيابي به منابع آب قابل دسترسي كه اصولاً رودخانه ها به كانالهاي طبيعي بوده را انتخاب نموده و اقدام به ساخت سر پناه در حوالي مسير رودها و منابع آبي مي نمودند . روند توسعه ساخت به اشكال نا منظم در نقاط مختلف باعث ايجاد يك منطقه مسكوني در فعاليتهاي متفاوت گرديد . زير بناي اين زندگي و حيات ادامه روند توجه به دستيابي مواد غذايي و نگاه به كشاورزي به عنوان يك ضرورت بود كه به صورت نسبي موجب تفكيك اراضي و ايجاد حد و مرز در اراضي زراعي گرديد گر چه اين روند در طول تاريخ باعث ايجاد مشكلات فروان و در برخي موارد درگيريهاي خونين مي گرديد ولي توجه به حفظ اراضي و توسعه املاك و ساختها در يك مقياس معين موجب توسعه مجتمع هاي مسكوني گرديد اين مناطق يا شهرها را مي توان در يافته هاي باستان شناسان به وضوح مشاهده نمود .

از ميان منابع تاريخي ،  قديمي چنين بر مي آيد كه در سراسر خاور نزديك باستان گرايشي به ستايش و پرستش كوه وجود داشت . الهام ومفهوم آن آشكارا ايراني است كه اين اشكال يا زيگوراتها مادر خداي بزرگ كه منشاء تمام حيات بود نام داشت مردمي كه از سرزمين خاوري آمده بودند و در انتها زندگي مي كردند نمي توانستند كوههاي خود را به سرزمين جديد بياورند بنابراين در سرزمين هاي هموار خاورميانه زيگوراتهاي بزرگ را به جاي كوههاي مقدس خود ساختند و نام آن را تپه مقدس نام نهادند و در آن زمان فقط شهرها در مركز خود داراي زيگورات بودند و اين زيگوراتها بودند كه در آغاز به عنوان سمبل شهرها خود نمائي مي كردند .

عيلاميان يعني ساكنان اوليه ناحيه اي از ايران كه با خوزستان كنوني مطابقت دارد . نخستين دولتشان در نيمه هزار سوم قبل از ميلاد بوده كه بزرگترين زيگورات عيلامي بنام چغازنبيل را احداث نمودند . كه شهر حوالي اين زيگورات شهر دوراونتاش شهري بوده بزرگ و پر جمعيت كه چغازنبيل در مركز آن قرار داشته است اين شهر كه يكي از نخستين شهرهاي احداثي دنيا بوده در حوالي مسجد سليمان امروزي قرار داشته است .

امروز: شنبه، 30 شهریور 1398